Căutare în funcţie de dimensiuni

Etichetele energetice reprezintă o sursă de informații pe care consumatorii o pot folosi pentru a alege anvelopele potrivite pentru autovehiculul pe care îl conduc. Acestea furnizează cumpărătorului informații cu privire la performanța anvelopelor în ceea ce privește rezistența la rulare, zgomotul exterior la rulare și frânarea pe carosabil umed. Etichetele sunt utilizate pentru clasificarea nivelului de performanță a anvelopelor, dar și pentru a-i încuraja pe producători să proiecteze modele mai eficiente, mai sigure și mai silențioase.

Clasificarea performanțelor anvelopelor

Există 3 etichete energetice care permit clasificarea anvelopelor și performanța acestora:

  • Clasa de eficiență energetică de la A la G (de la cea mai eficientă la cea mai puțin eficientă) indică rezistența la rulare a anvelopei și, prin urmare, cerințele sale în materie de energie. Astfel, cu cât anvelopa opune mai puțină rezistență la rulare, cu atât mai puțină energie este necesară pentru deplasarea vehiculului, ceea înseamnă că se pot face economii din acest punct de vedere.
  • Clasa de aderență pe carosabil umed, care include o clasificare de la A la G, indică distanța de frânare pe carosabil umed.
  • Clasa de zgomot exterior la rulare, care include o clasificare de la A la B, indică nivelul de zgomot în exteriorul vehiculului, de la nivelul cel mai ridicat la cel mai scăzut. În prezent, anvelopele caracterizate de un nivel de zgomot care corespunde clasei C nu mai sunt autorizate pentru circulație.
etichetă energetică

Care sunt prevederile legale cu privire la eticheta energetică?

Obligația de a furniza pe piața europeană anvelope cu etichetă energetică pentru autoturisme și camionete a fost introdusă prin Regulamentul (CE) nr. 1222/2009. Acesta va fi revizuit și înlocuit de Regulamentul (UE) 2020/740 începând cu data de 1 mai 2021, odată cu intrarea în vigoare a noilor cerințe. Acestea vor fi aplicabile și camioanelor și autobuzelor.

Acest regulament prevede că, pe lângă eticheta standard, pe anvelope se poate aplica un simbol care să informeze persoanele fizice cu privire la aderența anvelopei în condiții extreme de zăpadă și polei. Astfel, numărul opțiunilor de etichetare ajunge la 4. Pe anvelopele care sunt potrivite pentru condiții extreme cum ar fi zăpada este aplicat simbolul alpin (un fulg de zăpadă cu un munte cu trei vârfuri pe fundal), iar pe anvelopele potrivite pentru iernile nordice este aplicat simbolul muntelui acoperit de gheață.

De asemenea, noile simboluri energetice indică mai clar faptul că eficiența energetică are legătură atât cu vehiculele cu motor cu combustie internă, cât și cu cele electrice. Clasa de performanță din punct de vedere al nivelului de zgomot trebuie să fie întotdeauna indicată în partea de jos, iar nivelul de zgomot trebuie să fie specificat în decibeli.

Noul regulament prevede, de asemenea, interzicerea anvelopelor a căror rezistență la rulare și aderență pe carosabil umed se încadrează în clasele F și G, reducând astfel scara de valori la 5 clase (A-E în loc de A-G).

În cele din urmă, performanțele anvelopelor care sunt caracterizate de cei 5 parametri va fi evaluată prin efectuarea de teste standardizate, iar autoritățile naționale pot efectua controale. Va fi posibilă inclusiv obținerea de informații suplimentare din baza de date a Comisiei Europene, cu ajutorul codului QR.

Trebuie să remarcăm faptul că Regulamentul (CE) nr. 661/2009 privind siguranța generală a autovehiculelor stabilește cerințele minime de eficiență pentru proiectarea ecologică a anvelopelor.

Corespondența dintre generația veche și generația nouă de etichete energetice :

corespondență dintre eticheta energetică veche și eticheta energetică nouă
LiveChat
Whatsapp Messenger