Daţi click aici pentru a efectua o căutare

Influența greutății jantelor

Greutatea jantelor și greutatea caroseriei au același impact asupra performanțelor unui vehicul ? Altfel spus, o creștere cu 5kg a greutății roților poate fi comparat cu o creștere cu 5kg a greutății caroseriei ? Nu, deoarece roata (jantes și anvelope) este o masă nesuspendată supusă la 2 forțe :

  • Energia de translație, deoarece roata avansează.
  • Energia de rotație, deoarece roata se învârte.

O masă nesuspendată este un element al vehiculului care urmărește ondulațiile roții. Un câștig de 1kg în masă nesuspendată echivalează cu mai multe kilograme de masă suspendată.

Pentru a optimiza performanțele pe timp de vară, este primordial să diminuați masele nesuspendate pentru a ameliora accelerarea, frânarea, ținuta de drum, confortul și pentru a diminua consumul.

Pentru a optimiza performanțele pe timp de iarnă, ceea ce este important este să aderați la sol. Este de preferat să aveți roți mai grele pentru a ameliora aderența și ținuta de drum, deoarece forța de contact între roată și sol va fi mai mare. De aceea, multe persoane folosesc jante din tablă iarna, care sunt de obicei mai grele, și jante din aluminiu vara.

Accelerare și frânare

Cu cât roata este mai grea, cu atât trebuie mai multă forță pentru a o pune în mișcare și pentru a opri.

O roată grea necesită mai mult cuplu motor ceea ce va reduce accelerația. În revanșă, o roată mai ușoară va permite o accelerație mai bună.

Este mai ușor să opriți o roată de 1kg în rotație decât o roată de 100kg deoarece aceasta are o inerție mai mică. Cu cât roata este mai grea, ci atât frânarea este mai puțin eficientă.

Consum

Consumul vehiculului dumneavoastră depinde într-o oarecare măsură de energia ce trebuie degajată de motor pentru a accelera.

După cum am văzut mai înainte, o roată mai ușoară va necesita mai puțină energie pentru a accelera.

Motorul este deci mai puțin solicitat cu roți ușoare pentru aceeași accelerație ceea ce vă permite să economisiți carburant.

Alte criterii de performanță

Greutatea jantei nu este singurul factor care poate mări performanțele vehiculului dumneavoastră.

  • Rigiditatea jantei : cu cât janta este mai rigidă, cu atât ținuta de drum va fi mai bună deoarece fenomenul de deviere este redus (diferența razelor între pneul spre viraj și cel din afară) în viraje.
  • Disiparea căldurii : metalele folosite la confecționarea jantelor din aluminiu conduc excelent căldura. Metalele disipă mai bine căldura degajată la frânare și reduc riscurile de supra-încălzire.